wtorek, 17 stycznia 2012

Bułki z parówką / parówka w cieście

Teraz trochę niekosmetycznie:-) Może któraś z Was nie ma pomysłu, co zrobić na kolację... więc proponuję bułki z parówką, bądź jak kto woli - parówki w cieście :-)


Przepis pochodzi od koleżanki Bogusi, która była tak dobra i go udostępniła :-)

Z ciasta można zrobić 10 pysznych kajzerek. Jeszcze gorące posmarujmy prawdziwym masłem - mmmmm....... pychota, rozpływają się w ustach.
Ja zazwyczaj robię i to i to - trochę bułek z parówką i trochę kajzerek.

Składniki: 
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6g) lub 12g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła


Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą (drożdże rozpuścić w letniej wodzie)  i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od stolnicy.
Od tego momentu wyrabiać ciasto przez 5 minut! Jest to bardzo ważne!
Ciasto zostawić na 10 minut, aby odpoczęło, potem ponownie wyrabiać przez 5 minut.

Ciasto powinno być elastyczne o konsystencji plasteliny. Takie ciasto przełożyć do naczynia posypanego mąką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja przykrywam ciasto ściereczką i chowam pod kołdrę :-)

wyrośnięte ciasto

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę (jeśli ktoś woli bułki kajzerki zamiast bułek z parówką) lub zawinąć w ciasto parówki. Ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem przez 45 minut.



Piec około 15 minut w temperaturze 225 *C.


SMACZNEGO!!!

10 komentarzy:

  1. pychotka :) uwielbiam takie rzeczy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis:) szkoda tylko że dosyć czasochłonny i mało spontaniczny:P ja czasem robię parówki w cieście francuskim - jest szybciej

    OdpowiedzUsuń
  3. Naszła mnie teraz ochota na to :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! aż ślinka cieknie ;D
    zapraszam do mnie :3

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niesamowicie smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mało twórcze, bo w najprostszej postaci są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziś robiłam coś podobnego na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno już tego nie jadłam, ale chyba znów przyrządzę w najbliższym czasie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię na szybko - w cieście francuskim - z Biedrony :)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Na zadane pytanie odpowiem w tym samy poście oraz u Ciebie na blogu :)

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...