wtorek, 10 lipca 2012

pyszna pizza z sosem czosnkowym

Witam :)

Dziś napiszę Wam, jak zrobić pyszną pizzę z najlepszym ciastem na świecie i pysznym sosem czosnkowym :) Do dzieła!
źródło

Zrobienie pizzy zawsze zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego, aby przegryzł się w trakcie przygotowywania/rośnięcia ciasta i krojenia pozostałych składników.
Do sosu potrzebujemy:
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki majonezu (ja daję Kielecki ;)
- wyciśnięty/pokrojony duży ząbek czosnku.
 

Czego potrzebujemy do ciasta:
- 0,5 kg mąki,
- 1/3 kostki drożdży,
- trochę oliwy lub oleju,
- mniej niż 1/4 szkl. ciepłego mleka,
- 1 żółtko,
- do 250 ml ciepłej wody.

Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym (polecam!), ale równie dobrze możemy wyrobić go ręcznie.
Wsypujemy mąkę, dodajemy troszkę oliwy, jedno żółtko. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy i cały czas dolewamy po trochu ciepłej wody, aż ciasto będzie odrywać się od rąk (ja wyłączam robot i w palcach sprawdzam konsystencję ciasta).
Przekładamy ciasto do lekko naoliwionej miski i owijamy ją folią spożywczą.  Wkładamy w ciepłe miejsce (np. pod kołdrę) na 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy dodatki:
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (po 2 na każde ciasto)
- oregano +sól

- 30 dag sera żółtego, który ścieramy na grubych oczkach tarki
- ok. 5-6 świeżych pieczarek, które kroimy w cienkie plasterki (wzdłuż razem z korzonkiem)
- wędlina, np. ja daję wędlinę+cienkie plasterki  boczku lub wędlinę+boczek+troszkę cienkiej kiełbasy
- cebulę kroimy na pół i w cienkie piórka.


Gdy ciasto już wyrośnie ustawiamy piekarnik na najwyższą temperaturę - u mnie jest to 250*C.


Ja z wyrośniętego ciasta robię dwie pizze, ale Ci, którzy lubią grubsze ciasto mogą spokojnie zrobić tylko jedną grubszą.
Pizzę robię na tej szerokiej blaszce z piekarnika, wykładam ją tylko papierem do pieczenia.

Obsypuję ciasto lekko mąką i dociskając palcami-  formuję pizzę na blaszce (nie wałkuję, ani nie podrzucam ciasta;). Jak widać poniżej - pizza wcale nie musie mieć kształtu koła ;)


Ciasto smarujemy 2 łyżeczkami przecieru pomidorowego. Posypujemy lekko oregano oraz prószymy solą.


Dalej układamy:
- ser żółty,
- pieczarki,
- wędlina, boczek,
- cebula,
- żółty ser.


pizza przed włożeniem do piekarnika
 Gotową pizzę wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika.


Finito!
Niach niach niach!


Aż znów zrobiłam się głodna ;)

Pozdrawiam!

54 komentarze:

  1. Ja tez uwielbiam domową pizzę. Sos czosnkowy robię bardzo podobny, ale ciasto mamy inne. Bez żółtka, za to z jogurtem naturalnym.
    Ale Twoja pizza wygląda smakowicie. :)
    Zapraszam też na mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiego sosu jeszcze nie robiłam :) ciekawe jak smakuje?

      Usuń
  2. narobiłas mi smaka:P
    tez robię sos czosnkowy, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi narobiłaś ochoty na pizze!

    OdpowiedzUsuń
  4. sos czosnkowy jest najlepszy do pizzy!

    się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezastąpiony! mi samej też się zachciało ;)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodatkowo do sosu czosnkowego dodaję zioła prowansalskie, albo tymianek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę w takiej wersji, bo zioła już są w pizzy ;)

      Usuń
  7. Omnomnom, zrobiłaś mi ochotę na pizze a dziś mam dzień zdrowego odżywiania! :D
    Wygląda bardzo smacznie, podziwiam, nigdy nie wychodzi mi ciasto do pizzy... Natomiast sos czosnkowy robię tak samo z dodatkiem przypraw (najwięcej oregano) i mogłabym go jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nobla dla tego, kto wymyślił sos czosnkowy! :D

      więc jutro zapraszasz na pizzę? ;)

      Usuń
  8. Nieźle mnie teraz na kusiłaś na pizze ;) A jeśli chodzi o sos to go uwielbiam ;P !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmmmm wygląda bardzo apetycznie... uwielbiam pizze z sosem czosnkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jola zaprosiłabym Cię, ale nic nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma to jak pizza z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem wyznawczynią teorii, że wszystko polane sosem czosnkowym smakuje znacznie lepiej (no, może z wyjątkiem czekolady :D).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam nigdy czekolady z sosem czosnkowym :) ciekawe jak smakuje takie połączenie? ;)

      Usuń
  13. ale mi smaka zrobiłaś na pizzę! :P

    OdpowiedzUsuń
  14. znowu kusisz! pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale smakowita :) uwielbiam pizzę! koniecznie wypróbuję przepis ale najpierw spróbuje zrobić sama kebaba bo za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam sos czosnkowy dodawany do pizzy w pizzeriach :) Muszę kiedyś spróbować sama zrobić takowy sosik.
    Przez Ciebie aż zgłodniałam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten sosik jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam :)

      Usuń
  17. mi nigdy nie wychodzi ciasto :( ale wypróbuję Twoj przepis, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę sama kiedyś przyrządzić taką pizze :)
    A sos czosnkowy uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż się głodna zrobiłam tak przepysznie ta Twoja pizza wygląda ;) Uwielbiam domową pizzę, a jak mi się pichcić nie chce albo mamy mało czasu, a pizzy nam się zachciewa to korzystamy z tej mieszanki Knorra i do tego na wierzch to co tam akurat chcemy i przepyszna pizza wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę zrobić swoją niż z gotowca :) wiem co jem :)

      Usuń
  20. domowa pizza, ten zapach - mniam! uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowa jest najlepsza!

      Usuń
    2. no, tak jak się spodziewałam - nawet skomentowałam Ci ten post. :D ahh, ta moja pamięć, nie potrafi wszystkiego spamiętać. :D następnym razem spróbuję z Twojego przepisu. :)

      Usuń
  21. Ooo, muszę zrobić w końcu domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nigdy nie robiłaś?! najwyższy czas :)

      Usuń
  22. uwielbiam pizzę i uwielbiam sosik czosnkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż się głodna zrobiłam przez Ciebie!:D

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmmmmatko, niech monitor ma funkcję urzeczywistniania tego, co się chce, bo mi za chwilę chyba jęzor do tyłka ucieknie *____________________________________*

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja też mam lubię robić własną pizze, jednak do ciasta nie dodaję jajka, a drożdże rozpuszczam w wodzie.
    Poza tym jak dla mnie konieczny jest ser mozzarella. Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak.
    A co do kształtu, to też przeważnie robię na blasze kwadratowej, rozciągam do brzegów - przez to ładnie się spiekają. A czasem robię małe pizzerinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obiecałam sobie, że to tym razem zrobię z mozzarellą, ale jakoś tak wyszło, że nie kupiłam... następna będzie z mozzarellą!

      Usuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...