środa, 29 sierpnia 2012

danie jednogarnkowe: skrzydełka z warzywami i ryżem

Witam.
Już dawno nie zamieszczałam przepisu kulinarnego, więc dziś nadrabiam zaległości.

Znów będzie to bardzo proste i pyszne danie - skrzydełka z warzywami i ryżem.

Czego potrzebujemy:
- 15 skrzydełek (4 udka)
- 2 marchewki
- 1 duży por
- 2 pietruszki
- 3 szkl. ryżu
- 8 szkl. wody
- 6 kostek rosołowych (np. drobiowych)
- można dać pieczarki, jednak przekonałam się, że ich dodanie wcale nie zmienia smaku potrawy ;)

Dla 3-4 osobowej rodziny wystarczy przygotować danie z połowy składników ;)

Przygotowanie:
* kostki rosołowe rozpuścić w garnku z gorącą wodą

* skrzydełka obsmażyć
* marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
* pora pokroić
* warzywa wymieszać z ryżem, można popieprzyć
obsmażone skrzydełka
wywar
* na dno naczynia żaroodpornego (u mnie gęsiarka) wyłożyć połowę ryżu z warzywami
* na ryż z warzywami ułożyć ciasno skrzydełka
* na wierzch wyłożyć drugą połowę ryżu
* zalać wywarem
* przykryć
ułożone skrzydełka na warzywach z ryżem
całość zalana wywarem
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 250*C na 40 minut.
GOTOWE!

Nie chcę bardzo zachwalać, ale danie jest bardzo pyszne! POLECAM!

Pozdrawiam :*

16 komentarzy:

  1. Ae smacznie wygląda, aż się głodna zrobiłam :D Uwielbiam ryż!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam :) mogłabym jeść codziennie :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie proste dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, ja bym skrzydełka przypiekła, żeby nie było oleju;) U mnie dziś fish&chips z sokiem warzywnym;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja lubię takie skrzydełeczka z pomidorówki wyciagnąć i zjeść na zimno... albo letnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle czasu stać nad garami? No Way!!! Jak ja nie lubię gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to danie akurat jest mało czasochłonne ;)

      Usuń
  6. Monia, załapię się na talerz tych smakowitości? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie! jeszcze sporo zostało. czekam :*

      Usuń
  7. świetny pomysł! wypróbuje na 100% :)
    I.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ryż będzie dobry, miękki? Ja bym wolała jednak najpierw go trochę podgotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż jest zawsze mięciutki jak ta lala! ;)

      Usuń
  9. często jadłam taki ryż, ale bez mięska i uważam, że też jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Na zadane pytanie odpowiem w tym samy poście oraz u Ciebie na blogu :)

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...