niedziela, 16 grudnia 2012

udka pieczone na kiszonej kapuście

Witam.
Dziś przepis na bardzo pyszne i bardzo proste danie obiadowe: udka pieczone na kiszonej kapuście.

Składniki:
- ok. 1kg kiszonej kapusty
- 6 udek
- 10 plasterków boczku  średniej grubości
Przyprawy:
- 1 kostka drobiowa,
- słodka mielona papryka bądź przyprawa do kurczaka,
- kminek,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Udka posypać solą, pieprzem. Natrzeć czerwoną, słodką papryką lub przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilka minut.

Dno formy (u mnie wielka gęsiarka) wyłożyć plastrami boczku.
Równomiernie rozłożyć kapustę.
Rozkruszyć na kapustę jedna kostkę drobiową, posypać lekko kminkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Na kapuście ułożyć udka.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180*C i piec około 1,5 godziny.

Podawać z ziemniakami.
Polecam, bo danie jest proste i bardzo pyszne!

Pozdrawiam :*

10 komentarzy:

  1. Ja niestety nie przepadam za kiszoną kapustą, nie moje klimaty :P

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kiszoną kapustę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko! uwielbiam kiszoną kapustke!

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa jeszcze nie jadłam obiadu, a przez ten post mi się o tym przypomniało:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha:) Świetnie smakują też żeberka zapiekane w kiszonej kapuście - nie wiem co smaczniejsze, żeberka czy ta kapusta:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm wyglądają bardzo smacznie :)
    Ja w podobny sposób robię golonkę :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Na widok tych udek ślinka mi pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :) Też miałam dzisiaj kuraka na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...