wtorek, 5 maja 2015

Oryginalny przepis na spaghetti carbonara

Hej Kochani!
Kiedyś stwierdziłam, że chyba powinnam urodzić się we Włoszech. Oczywiście nie z powodów urody a z miłości do makaronów, w szczególności do spaghetti. Mogłabym je jeść codziennie, ale wiadomo, że codzienne jedzenie makaronu nie jest zdrowe. Oczywiście można wybrać makaron pełnoziarnisty i zdrowo przyrządzony sos. Tak też czasem robię ;) Do tej pory moim ulubionym spaghetti było bolognese. Jednak do momentu, aż obejrzałam program Marthy Stewart, w którym pokazywała jak przyrządzić oryginalne spaghetti carbonara. Bolognese poszło w odstawkę. Dowiedziałam się wtedy, że carbonara ze śmietaną to nie jest carbonara. Jak wiele restauracji wprowadza nas w błąd... Przepis jest prosty a danie mega pyszne, więc zapraszam po przepis :)
Potrzebujemy:
- makaron spaghetti - 1 opakowanie 300-400g,
- ok. 200g boczku lub pancetty,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 100-150g startego parmezanu (może być mieszanka parmezanu i sera pecorino, który nada potrawie ostrości i charakteru),
- 2 jaja + 1 żółtko,
- sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie: 
I. W garnku z osoloną wodą i odrobiną oliwy gotujemy makaron spaghetti w czasie podanym na opakowaniu.
II. W większej misce rozbijamy jaja, roztrzepujemy, dodajemy starty parmezan, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy. Nie solimy zbyt dużo, ponieważ boczek jest słony.
III. W tym samym czasie smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę. Nie dodajemy tu dodatkowego tłuszczu, boczek powinien smażyć się we własnym tłuszczu :) Kiedy boczek zarumieni się i będzie lekko chrupiący dodajemy czosnek i smażymy chwilę. 
IV. Ugotowany makaron wyjmujemy prosto z wody na patelnię z boczkiem i chwilę smażymy mieszając.
IV. Makaron z patelni przekładamy szybko do miski z roztrzepanymi jajami i mieszamy energicznie i szybko, aby jaja ścięły się.
Gotowe!
Aby przygotowac spaghetti carbonara:
- nie używamy śmietany, pieczarek, cebuli, czy mięsa z kurczaka,
- dodajemy makaron do miski z jajami a nie jaja do makaronu na patelni - jaja pod wpływem temperatury zetną się bez problemu, inaczej zrobimy sobie jajecznicę z makaronem,
- możecie użyć również makaronu penne :)
- czytałam, że podobno Włosi nie używają czosnku, ale Martha Stewart zapewniała, że to oryginalny przepis :)

P.S. Przepraszam za jakość zdjęć, ale byłam wtedy mega głodna a pomysł zrobienia zdjęć wpadł mi do głowy w ostatniej chwili przed zjedzeniem :)
A Wy jaki znacie przepis na carbonarę?
Pozdrawiam :*

15 komentarzy:

  1. Nabrałam ochoty na spaghetti, chyba dzisiaj zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pomyślałam nigdy, by to makaron wrzucać do jajek, muszę to wypróbować, bo nie lubię właśnie tej jajecznicy w makaronie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia są fajne, nie wiem czemu uważasz, że tracą na jakości ;) Boczek..boczek..tylko nie boczek :( Nie cierpię boczku, a makaron wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. no taką carbonarę, to ja bym zjadła! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to wygląda pysznie :) Ja też robiłam ze śmietaną, więc byłam w błędzie ;) Szkoda, że mój narzeczony nie przepada za carbonarą, przez to robię ją rzadziej

    OdpowiedzUsuń
  6. a wlasnie dzisiaj rano stwierdzilam ze chce spagetti, wiec wykorzystam ten przepis!!!! dzieki)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo mniaaaam ! Pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  8. zanotowałam :) lubię carbonarę i o mały włos nie zrobiłam jej dziś na obiad - dobrze, że jednak mi się nie chciało to jutro wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no! a etap jajecznicy z makaronem szczęśliwie mam już za sobą ;)

      Usuń
  9. Taka ze mnie lewa kucharka.. Zawsze robiłam ze śmietaną! :( Muszę sprobować z tego przepisu, na pewno wyjdzie super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam swój, uważam że lepszy, przepis :) Ale każdy zawsze twierdzi, że jego przepis jest najlepszy, także... :D Smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moim ostatnim odkryciem jest parmezan. Nie przypuszczałam, że ten niepozorny (i nie najtańszy!) składnik może odmienić oblicze każdego dania :) Od niedawna ląduje u mnie wszędzie ;)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Na zadane pytanie odpowiem w tym samy poście oraz u Ciebie na blogu :)

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...