Już dawno nie zamieszczałam przepisu kulinarnego, więc dziś nadrabiam zaległości.
Znów będzie to bardzo proste i pyszne danie - skrzydełka z warzywami i ryżem.
Czego potrzebujemy:
- 15 skrzydełek (4 udka)
- 2 marchewki
- 1 duży por
- 2 pietruszki
- 3 szkl. ryżu
- 8 szkl. wody
- 6 kostek rosołowych (np. drobiowych)
- można dać pieczarki, jednak przekonałam się, że ich dodanie wcale nie zmienia smaku potrawy ;)
Dla 3-4 osobowej rodziny wystarczy przygotować danie z połowy składników ;)
Przygotowanie:
* kostki rosołowe rozpuścić w garnku z gorącą wodą
* skrzydełka obsmażyć
* marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
* pora pokroić
* warzywa wymieszać z ryżem, można popieprzyć
obsmażone skrzydełka |
wywar |
* na ryż z warzywami ułożyć ciasno skrzydełka
* na wierzch wyłożyć drugą połowę ryżu
* zalać wywarem
* przykryć
ułożone skrzydełka na warzywach z ryżem |
całość zalana wywarem |
GOTOWE!
Nie chcę bardzo zachwalać, ale danie jest bardzo pyszne! POLECAM!
Pozdrawiam :*
Ae smacznie wygląda, aż się głodna zrobiłam :D Uwielbiam ryż!
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam :) mogłabym jeść codziennie :)
Usuńuwielbiam takie proste dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, ja bym skrzydełka przypiekła, żeby nie było oleju;) U mnie dziś fish&chips z sokiem warzywnym;)
OdpowiedzUsuńczekam na przepis i fotkę ;)
Usuńa ja lubię takie skrzydełeczka z pomidorówki wyciagnąć i zjeść na zimno... albo letnie...
OdpowiedzUsuńTyle czasu stać nad garami? No Way!!! Jak ja nie lubię gotować :)
OdpowiedzUsuńto danie akurat jest mało czasochłonne ;)
UsuńMonia, załapię się na talerz tych smakowitości? :)
OdpowiedzUsuńpewnie! jeszcze sporo zostało. czekam :*
Usuńświetny pomysł! wypróbuje na 100% :)
OdpowiedzUsuńI.
A ryż będzie dobry, miękki? Ja bym wolała jednak najpierw go trochę podgotować.
OdpowiedzUsuńryż jest zawsze mięciutki jak ta lala! ;)
Usuńmmm Uwielbiam
OdpowiedzUsuńczęsto jadłam taki ryż, ale bez mięska i uważam, że też jest pycha :)
OdpowiedzUsuńmniam ;*
OdpowiedzUsuń