czwartek, 4 grudnia 2014

Na zdrowie - miód!


Hej Kochani!
Postanowiłam wprowadzić na blogu nową serię postów na temat zdrowia a raczej naturalnych produktów leczniczych. Mam nadzieję, że nie skończy się na jednym poście ;) Zaczynam od najpopularniejszego naturalnego lekarstwa - miodu. Z postu dowiecie jak powinna wyglądać jego konsystencja, jak go kupować, jakie ma właściwości. Przeczytacie również kilka ciekawostek na jego temat.
Miód to najczystszy produkt natury. Wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia serce, system nerwowy, znakomicie wzmacnia przemianę materii, łagodzi objawy chorób, leczy z wielu dolegliwości. Polecany przede wszystkim przez lekarzy, ale też dietetyków! O tej porze roku, gdy ryzyko zachorowalności jest większe, każdy powinien go mieć w swojej kuchni! Przez niektórych jest niedoceniany, ale warto poznać jego działanie.

Skąd się bierze? Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektarów kwiatowych lub spadzi (substancji wydalanej przez mszyce żerujące na drzewach). Przekształcenie nektaru lub spadzi w miód następuje w organizmie pszczoły, a następnie w plastrach. Dzieje się to poprzez odparowanie wody oraz w wyniku rozkładu sacharozy na glukozę i fruktozę.

Jaka powinna być konsystencja miodu? Świeży miód powinien mieć konsystencję gęstego syropu. Syrop ten po około 2-3 miesiącach powinien się skrystalizować, przy czym miód rzepakowy krystalizuje się po 3 dniach a miód akacjowy kilka miesięcy. Jeśli w środku zimy kupimy płynny miód, może to oznaczać, że albo jest oszukany, lub był podgrzewany. Jeśli nie podgrzano go profesjonalnie, zostały zabite wszystkie biologicznie czynne związki, które rozkładają się w temperaturze powyżej 40*C. Prawidłowo podgrzany miód po kilku miesiącach powinien się ponownie skrystalizować. 

Jak rozpoznać oszukany miód? Miód dobrej jakości przy przelewaniu go łyżeczką powinien tworzyć na powierzchni piramidkę. Jeśli tak się nie dzieję, oznacza to, że dodano do niego wody lub pszczelarz odwirował nie w pełni dojrzały miód. W celu sprawdzenia jakości, można również przeprowadzić próbę na rysiku z ołówka. W tym celu należy wylać na biały lub jasny talerzyk odrobinę miodu,  rysik z ołówka (ołówek) zanurzyć w miodzie i na talerzu wykonać ruchy jak podczas malowania kredkami. Dobry miód powinien zachować się obojętnie, natomiast oszukany, gdzie dodano do niego wody, zabarwi się rysikiem. 1l dobrego miodu powinien kosztować nie mniej niż 30zł. W tym przypadku cena też jest wyznacznikiem jakości.

Jakie ma wartości odżywcze i witaminy? Miód ma wysoką wartość odżywczą i dietetyczną. Przyjmuje się, że 100g miodu zawiera około 320kcal. Nie stanowi wprawdzie bogatego źródła witamin, ale zawiera duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasów organicznych, enzymów i soli mineralnych (wapnia, potasu i magnezu). Zawiera także substancję spowalniającą rozwój drobnoustrojów.
Jakie ma właściwości? Dzięki w/w właściwościom miód, zwłaszcza spadziowy, ma właściwości lecznicze. Właściwości organoleptyczne i skład chemiczny miodu zależy od rodzaju nektaru lub spadzi, sposobu wydobywania miodu z plastra (na zimno lub na gorąco) oraz stopnia dojrzałości. Miód wielokwiatowy wspomaga mięsień sercowy, pomaga w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jest dobry dla alergików. Można podawać go w leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych. Miód rzepakowy jest pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia niewydolności mięśnia sercowego , dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Jest skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. Miód spadziowy ma wysoką aktywność antybiotyczną o bakteriobójczą. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagając system odpornościowy. Polecany w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Miody spadziowe zalecane są osobom, które długo pracują przy komputerze. Miód lipowy działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok bocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest także przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. 

Ja w domu mam w chwili obecnej miód nawłociowy. Jest on mało popularną odmianą miodu, dostępną w nielicznych pasiekach. Posiada charakterystyczny kwaskowy posmak z nutka cytryny. Jest stosowany przy stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej, w infekcjach górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych. Poprawia ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek. Polecany jest dla osób z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą oraz w celach pielęgnacyjnych :) Zawiera substancje bakteriobójcze, pomaga przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym.

Jakie są rodzaje miodów? Wyróżniamy miody płynne, tzw. patoki i zestalone krupce. Ponad to miody mogą być jasne lub ciemne, w zależności od rodzaju nektaru.

Skąd kupować miód? Najlepiej ze swojego regionu, blisko miejsca w którym mieszkamy. Okazuje się, że nasz organizm zna pyłki kwiatów, które rosną w sąsiedztwie. Najlepiej mieć swojego zaufanego dostawcę.

Ciekawostki na temat miodu:
- aby wyprodukować 1 kg miodu, pszczoły muszą zapylić około 2 milionów kwiatów, pokonując przy tym niemal 80 tysięcy kilometrów,
- jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje ok. 1 łyżeczkę miodu,
- z powodu dużej zawartości fruktozy miód jest około 25% słodszy od cukru,
- Polak zjada rocznie 0,5kg miodu, gdy Niemiec 5kg…
- najzdrowszy jest miód rozcieńczany w wodzie na 10-12 godzin przez spożyciem,
- dzięki dużej zawartości glukozy, którą organizm szybko wchłania, miód jest znakomitym pokarmem dla sportowców :)
- jeśli chcemy miodem osłodzić herbatę, mleko, czy przegotowaną wodę, najpierw trzeba lekko ostudzić płyn – inaczej miód straci cenne składniki,
-przed zakupem miodu warto obejrzeć słoik - skrystalizowany naturalnie miód ma smugi i wykwity. Miód przemysłowy pozostaje gładki i jednoloty,
- słoik z miodem powinien stać w miejscu zaciemnionym, ponieważ promienie świetlne powodują rozkład cennych dla zdrowia substancji,
- w Polsce termin przydatności miodu do spożycia określono na 3 lata od daty produkcji, chociaż właściwie przechowywany można jeść nawet po kilkudziesięciu latach,
- miody z innej strefy klimatycznej mogą uczulać!
- nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia - zawiera on naturalnie występujące w nim bakterie, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy.
Postarajcie się, aby podczas zakupów w supermarkecie do Waszego koszyka nie trafił „jakiś” miód. W kupno miodu też trzeba włożyć trochę serca ;) Na opakowaniu powinny być umieszczone  specjalne banderole z logo Związku Pszczelarzy. Taki certyfikat zyskują pszczelarze, którzy spełniają obowiązujące w Unii Europejskiej restrykcyjne normy. Pewne jest, że polski miód jest słynny na całym świecie, więc również i my korzystajmy z naszego dobra!
Pozdrawiam :*

19 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post! Osobiście nie lubię miodu bo brzydzę sie takich slodkich ulepkowych smaków jak miód, cukier, cukierki czy czekoladki:| jednakowoż uwielbiam ciasta i miód stosuje wlasnie do pieczenia czy do marynowania mięs o jako środek pielegnacyjno-leczniczy :) zawsze mialam problem z doborem prawdziwego miodu, a Ty wyjaśniłaś to kawa na ławę- fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miod, szczegolnie teraz zima czesto po niego siegam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo nowych dla mnie informacji :) Dziękuję :) Bardzo lubię miód :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód dodaję sobie ostatnio do herbat owocowych, dlatego, ze kaszlę a on nawilża gardło i jest zdrowy oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysl na posty ;)
    Ja obecnie sie zajadam gryczanym (babcia od sasiada przczelarza mi zalatwila), choc ogolnie za miodem nie przepadam, ale na kaszel dobrze dziala ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam miód i bardzo chętnie go jem i dodaję do potraw, ale wydaje mi się, że naprawdę bardzo mało osób wie, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, bo traci większość swoich dobroczynnych właściwości... a to duża strata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam miodzik od sąsiada co ma pszczółki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny post! Uwielbiam jeść miód w okresie jesienno- zimowym i coraz większą uwagę zwracam na jego jakość. Z Twojego wpisu dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ pracowite te pszczółki tyle latania dla 1kg miodku:D ja oczywiście uwielbiam, świetnie też działa na usta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny wpis, oby więcej takich :)! Byłam w szoku jak przeczytałam, że pszczoła produkuje jedynie łyżeczkę miodu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba dwa lata temu również robiłam wpis o miodzie i dopiero podczas przygotowywania się do niego dowiedziałam się o jego wielu dobroczynnych działaniach :) Nie dość, że zdrowy to jeszcze dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako córka (i wnuczka) pszczelarza uwielbiam miodek! A najlepszy jest taki świeżo wybrany, lejący i najlepiej rzepakowy.... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam mniam. My zawsze bierzemy ze sprawdzonych źródeł ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. miód dobry na wszystko :) U mnie w domu zawsze kupuje się prawdziwy, dobrej jakości od miejscowego pszczelarza :)
    http://just-be-yourself-coca.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze staram się mieć miód z zaprzyjaźnionej pasieki. A w markecie to mogę kupić co najwyżej do zrobienia ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakbym mogła, to bym się umyła w miodzie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wpis. Dużo ciekawych rzeczy. Jako chłopiec pamiętam jadłem miód łyżką ze słoika. Mój dziadek zajmował się pszczelarstwem. Nikt z mojej rodziny już nie kontynuuje tradycji. A jeżeli chodzi o właściwości miodu to zostawię link do artykułu który uzupełni informacje -> https://www.znamlek.pl/artykuly,poznaj-6-zalet-miodu-imbirowego-932.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Super wpis. Dużo ciekawych informacji. Pamieam kiedy jako chłopiec jadłem miód łyżką ze słoja. Dziadek zajmował sie pszczelarstwem. Niestety nikt już nie kontynuuje tradycji. Pozwolę sobie też zostawić link do artykuły który uzupełnia informacje na trmat właściwości miodu. -> https://www.znamlek.pl/artykuly,poznaj-6-zalet-miodu-imbirowego-932.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Miodek mmm. Te dane mi się podobają. A ile pszczoły muszą wykonać kursów po nektar, aby powstał z niego np. litr miodu?

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...