wtorek, 25 lipca 2017

Pyszne placuszki z cukinii

Hej Kochani!
Sezon na cukinię trwa, więc trzeba to w pełni wykorzystać! Moje cukinie obrodziły dosyć bogato, więc muszę je pysznie wykorzystać. W jednym roku zakisiłam je po prostu jak ogórki - wyszły mega! Lubię też cukinię faszerowaną mięsem i ryżem. Tym razem padło na pyszne placuszki. Muszę jednak dodać, że za smakiem samej cukinii nie przepadam, nigdy nie daję jej też do lecho, bo uważam że psuje to smak. Wykorzystuję ją na inny sposób a placuszki będą chyba moim ulubionym danie z cukinią w roli głównej. Zapraszam!
Składniki:
- ok. 0,5kg cukinii (1 mała, bądź połowa dużej),
- 2 jaja,
- 4 łyżki mąki, 
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz. 
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką). Teraz, co najważniejsze, solimy i czekamy parę minut aż zbierze się woda z cukinii, po czym odlewamy ją! Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy jaja i mąkę. Całość energicznie roztrzepujemy. Solimy i pieprzymy. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki na małym ogniu na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe! Są naprawdę mega smaczne! Niektórzy jedzą je ze śmietaną, czy jogurtem naturalnym a dla mnie są najlepsze solo :)

Pozdrawiam :*

6 komentarzy:

  1. Kocham takie placuszki, chyba też będę musiała zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. bajer, uwielbiam cukinie i tez w tym roku mi obrodziła. Mam wielkie maczugi, nie nadążam zużyć, jak nie gulasz, to leczo, albo pillaw. A teraz chodzą z mną twoje placuszki i chyba zrobię bo przepis bajecznie psoty i nie wydziwiany. A takie coś lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię placuszki z cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm mniam, dlaczego czytam tego posta o 00.30 ;(

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...