piątek, 20 lipca 2018

Ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką

Hej Kochani!
Ciasto ze śliwkami to sezonowe ciasto, które powinno się robić częściej. A dlaczego? Bo jest ono mega pyszne i bardzo proste w wykonaniu. To ciasto, które wyjdzie tylko w sezonie letnim, bo z zamrożonych śliwek niestety zrobi się ciapa... jest to przepis, który dostałam od znajomego już bardzo dawno a ostatnio skorzystałam z niego ponad 10 lat temu... Dopiero w tym tygodniu przypomniałam sobie o jego istnieniu. Jest to najlepszy według mnie przepis na jakąkolwiek kombinację ciasta ze śliwkami! Jest kruche ciasto, owoce, delikatna pianka. Mmmm... Zapraszam!

Ciasto:
- 3 szkl. mąki,
- 1 kostka margaryny 250g,
- 3 łyżki cukru,
- 5 żółtek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Beza:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Oraz 1kg śliwek i cynamon.
Wykonanie:
I. Zagnieść składniki ciasta. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki. Resztą ciasta starannie wylep blachę posmarowaną tłuszczem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 180*C.
II. Schłodzone białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, porcjami syp cukier aż piana będzie lśniąca. Pod koniec ubijania wsyp mąkę i wymieszaj ciasto. 
III. Śliwki omyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Ułóż owoce na podpieczonym spodzie miąższem do góry i posyp cynamonem. Na wierzchu rozłóż pianę. Ciasta z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i posyp wierzch ciasta.
Piecz 45 minut w 180*C.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. no to mi narobiłaś ochoty na ciasto :) daj teraz kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast śliwek można użyć rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale nie wiem, czy rabarbar tak "sklei" ciasto jak śliwki. Mam zamysł, żeby zrobić jeszcze z malinami. To byłby dopiero smak!

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! Spróbuję i dam znać, czy wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...