środa, 7 maja 2014

Smaki dzieciństwa - ciasto z rabarbarem 2!

Witam.
Wiosna sprzyja... wypiekom! A wiosną jakie ciasto upiec? Oczywiście z rabarbarem i najlepiej takie, aby jak najbardziej przypominało to z dzieciństwa. Ja właśnie mam przepis na takie ciasto, więc muszę nim podzielić się z Wami. Jeden przepis na ciasto z rabarbarem już pojawił się na blogu [klik!] Dzisiejsze ciasto jest dłuższe w przygotowaniu, ale chyba jednak lepsze. Zapraszam!

Potrzebujemy:
- 400-500g rabarbaru,
- 4 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżeczki cukru do posypania ciasta przed upieczeniem.
Wykonanie:
I. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórek i tniemy na małe (ok. 3cm) kawałki.
II. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
III. Mieszając ręcznie łyżką, dodajemy porcjami śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. 
IV. Ciasto wkładamy do kwadratowej formy (28x28), układamy wzdłuż kawałki rabarbaru i posypujemy zwykłym cukrem.
V. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i przy otwartym piekarniku zostawiamy go jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wychodzi idealne - wilgotne, lekkie, nie za słodkie, ale też nie za kwaśne. Najlepiej smakuje na drugi dzień (z zimnym mlekiem), jednak znika z prędkością światła :) Pychota!!! Jak to dobrze mieć rabarbar na działce ;)
Pozdrawiam :*

19 komentarzy:

  1. Aaa! Dzisiaj mi się śniło, że rwałam rabarbar u babci w ogrodzie, bo miałyśmy piec ciasto, a tu proszę - Kulka już upiekła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto z rabarbarem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie samo tylko z jabłkiem nasza mama zawsze piekła :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie:) Moja mama robi ciasto z rabarbarem jeszcze inaczej- układa go na wierzchu, a potem polewa polewą z białej czekolady-pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. "Ślinka leci" a u mnie brak rabarbaru i nici z pieczenia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem fanką rabarbaru :) najbardziej lubię surowy maczany w cukrze :)Ostatnio nawet dowiedziałam się, że to WARZYWO! a 25 lat żyłam w przekonaniu, że owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem ;d w sumie to nigdy nie lubiłam rabarabaru ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wczoraj upiekłam ciasto, tyle, że drożdżowca z rabarbarem - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasta lekko kwaskowe. jestem na diecie więc takie przyjemności odpadają ale rabarbar dodaję do koktajli z bananem. mniamm

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasto z rabarbarem, tyle ze ja na wierzch daję albo ubite bialka i kruszonkę albo budyn :)
    Nie mniej teraz ponoc musze przejsc na dietę bezglutenową i chyba sie poplacze bez ciast.. musze poszperac w necie czy sa jakies maki bezglutenowe :/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio upiekłam murzynko-sernik i był przepyszny :D Za ciastami z owocami nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności. :) Jadłam kiedyś takie ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za rabarbar kocham maj. Też dzisiaj piekłam placek z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja właśnie średnio przepadam za ciastem z rabarbarem, ale kompot wypiję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ach, smaki dzieciństwa... :) Zgłodniałam! :D

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Na zadane pytanie odpowiem w tym samy poście oraz u Ciebie na blogu :)

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...