piątek, 17 maja 2013

Sezon na szarlotkę otwarty! Szarlotka z budyniem

Witam.
Dziś podaję Wam przepis na pyszne i szybkie ciastom, bez skomplikowanych ruchów i składników ;) To szarlotka z budyniem!

Składniki na ciasto na dużą blachę:
- 3 szkalnki mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 2 kg jabłek,
- 200g margaryny lub masła,
- 5 jajek,
- 3 łyżki śietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy + tarta bułka do wysypania formy

Składniki na masę budyniową:
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka cukru.

Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, białka chłodzić w lodówce.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, margarynę i śmietanę - wyrabiać ciasto i dodawać po jednym żółtku. 1/4 ciasta włożyć do lodówki a resztą wyłożyć blachę (posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). 

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć lekko z soku i rozłożyć na ciasto.

Ze schłodzonych białek ubić pianę, później dodać po kolei budyń, cukier oraz cukier waniliowy, pamiętając o delikatnym mieszaniu łyżką. Otrzymaną masę wyłożyć równomiernie na jabłka.
Resztę ciasta schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch masy budyniowej.

Piec w temperaturze 180*C przez 60 minut.
Gotowe!
Polecam, bo ciasto jest naprawdę pyszne a wykonanie zajmuje 30 minut!
Pozdrawiam :*

22 komentarze:

  1. Mmm.. kusisz ;D
    A przecież przed wakacjami trzeba dbać o diete ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a tak mi się ostatnio marzyła szarlotka z porcja lodów waniliowych,mmm:))
    jak kupie jabłka to robię:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ale bym zjadła takie ciacho <3 Jak narazie muszę się zadowolić sucharkami ehhh.. :<

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na szrlotke jest raczej jesienia kiedy sa pyszne polskie jablka, teraz sezona na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale u mnie sezon na szarlotkę dopiero się rozpoczął ;)

      Usuń
  5. narobiłaś mi teraz ochotę na taką szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm, ja zaraz moją szarlotkę wkładam do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej uwielbiam szarlotkę :D Może kiedyś w końcu sama taką zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię prawie takie samo, tylko że zamiast budyniu dodaję kisiel i też jest pyszne :-) Następnym razem spróbuję z budyniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc ja następnym razem zrobię tak jak Ty :D

      Usuń
    2. No to się zamienimy :-)
      Aha, i jeszcze do tej piany zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder, jakoś lepiej mi się łączy :-)

      Usuń
  9. mmm uwielbiam szarlotkę ;)) narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dietka, więc staram się unikać ciast, ale kusisz i to bardzo!:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie i smakowicie prezentujące się :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja oczywiscie mam pytanie, dopiero zaczynam przygode z kuchnia, wiec zrozumcie:) budyn ktory dodajemy do masy, to budyn w proszku, czy ugotowany??:)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Na zadane pytanie odpowiem w tym samy poście oraz u Ciebie na blogu :)

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...