piątek, 19 maja 2017

Ciasto z rabarbarem (owocami) pod kruszonką 3 - bardzo szybkie wykonanie!

Hej Kochani!
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, więc osobiście mam za sobą już kilka ciast upieczonych tej wiosny właśnie z rabarbarem. Na blogu znajdziecie już 3 przepisy na ciasto z rabarbarem (łącznie z tym). Ciasto z kruszonką nada się super również do innych owoców - już czekam z niecierpliwością na wysyp truskawek:) Jest ono wilgotne i ma pyszny, maślany smak właśnie dzięki kruszonce. A co najważniejsze - jest mega proste w wykonaniu, bo mieszamy ze sobą na raz wszystkie składniki (oprócz owoców)! 
Jeśli ktoś woli ciasto bez kruszonki, to gorąco polecam mój przepis nr 2 [klik!], który jest nieco dłuższy w wykonaniu, ale ciasto wychodzi równie smaczne i wilgotne. Przepis nr 2 to idealne ciasto dla dzieci - złapać kawałek ciasta i biec, czy bawić się dalej. Nad kruszonką trzeba już usiąść spokojnie, a to czasem nie lada wyczyn :) Już bez przedłużania - zapraszam po przepis!
Najważniejsze w tym cieście jest to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową oraz aby mieszać ciasto łyżką, bez miksowania!

Potrzebujemy na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 3 jaja,
Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru lub inne owoce według uznania.
Kruszonka:
- 1 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. cukru,
- 80g miękkiego masła.
Składniki mieszamy ręką do czasu powstania grudek.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce. Wykładamy na kwadratową blaszkę (28x28 lub 22x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy ciasno obok siebie rabarbar delikatnie wciskając go w w ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 minut w 180*C. 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam kruszonkę! <3 I ten rabarbar... Chyba dzisiaj będę piekła ciasto :D
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne ;) Chyba i ja się na takie skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo super przepis :D Będę piekła w sobotę :D :*

    OdpowiedzUsuń
  4. potwierdzam - ciasto jest pyszne, przepis wisi na lodówce :) dzięki za podzielenie się

    OdpowiedzUsuń
  5. pamiętam jak byłam mała, że uwielbiałam ciasto z rabarbarem, pod warunkiem, że wyciągałam z niego rabarbar xD teraz uwielbiam i jem w całości, pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń

KOMENTUJ. NIE OBRAŻAJ!
Nie toleruję agresji, chamstwa i wulgaryzmów!
Komentarze o takim charakterze będą usuwane.

Na zadane pytanie odpowiem w tym samy poście oraz u Ciebie na blogu :)

Website Translator

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...